+607-558 4286 isijb@utm.my

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Institut Sultan Iskandar, Universiti Teknologi Malaysia dan Majlis Daerah Kota Tinggi

Dalam satu acara bersejarah pada 9 Disember 2023, Yang Berhormat Dato’ Seri Mohamed Khaled bin Nordin, Ahli Parlimen Kota Tinggi, telah merasmikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Teknologi Malaysia (UTM-ISI), dan Majlis Daerah Kota Tinggi. Majlis ini turut dihadiri oleh Profesor Datuk Ir. Ts. Dr. Ahmad Fauzi bin Ismail, Naib Canselor UTM, Encik. Mohammad Nazrul bin Abd Rahim, Yang DiPertua Majlis Daerah Kota Tinggi, Prof Madya. Dr. Sr Abdullah Hisam Omar, Pengarah Eksekutif Institut Sultan Iskandar, Universiti Teknologi Malaysia.

Upacara tandatangan penuh makna kali ini melambangkan kemitraan penting antara Majlis Daerah Kota Tinggi (MDKT) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) melalui Institut Sultan Iskandar (ISI). Kerjasama ini bertujuan untuk mendorong pembangunan dan pemulihan Kota Tinggi, melangkaui projek fizikal semata-mata untuk merangkumi pembangunan intelek, memupuk hubungan komuniti, dan menyatukan usaha untuk mencapai aspirasi yang lebih besar.

Seperti yang diungkapkan oleh Yang Berhormat Dato’ Seri Mohamed Khaled bin Nordin semasa acara, beliau amat berasa berbesar hati kerana menjadi sebahagian daripada detik bersejarah ini antara Majlis Daerah Kota Tinggi dan Universiti Teknologi Malaysia dalam menandatangani perjanjian ini. Dalam era globalisasi dan saling bergantung ini, kerjasama dengan pihak berkepentingan adalah satu keperluan. Ia adalah kehormatan untuk memperkuatkan kerjasama antara Majlis Daerah Kota Tinggi dan Universiti Teknologi Malaysia.

Merejuvenasi Kota Tinggi bukan sekadar melibatkan projek fizikal; ia melibatkan pembangunan minda, menyambungkan hati, dan menyatukan tekad untuk mencapai matlamat yang lebih tinggi. Kerjasama ini melibatkan perancangan menyeluruh dan tindakan oleh Majlis Daerah Kota Tinggi dan Institut Sultan Iskandar, UTM, untuk merancang kaedah terbaik bagi membawa perubahan positif kepada Kota Tinggi.

Konsep Simbiosis Quadruple Helix, yang melibatkan kerjasama antara 4 sektor iaitu akademia, industri, kerajaan, dan masyarakat setempat, menjadi intipati inisiatif ini. Model ini mendorong interaksi sinergistik, memudahkan pertukaran pengetahuan, berkongsi kepakaran teknologi, dan memupuk nilai-nilai sosial yang positif untuk mencapai matlamat di Kota Tinggi.

Yang Berhormat Dato’ Seri Mohamed Khaled bin Nordin yakin bahawa dengan dedikasi dan usaha bersama dari Majlis Daerah Kota Tinggi, UTM, pihak berkuasa tempatan, pihak berkepentingan Kota Tinggi, dan terutamanya masyarakat, inisiatif ini dapat dilaksanakan dengan jayanya. Bersama-sama, mereka berhasrat untuk mengubah Kota Tinggi menjadi model bandar mampan.

Tandatangan MoU antara kedua-dua institusi ini melambangkan komitmen untuk berkongsi ilmu dan kepakaran dan akan membawa kepada pelbagai inisiatif baru, mencipta sinergi, dan menambah nilai akademik dan teknikal untuk UTM dan MDKT dalam tahun-tahun mendatang.